Zázrak jménem Singapur

Singapur je jako jiný svět, který se najednou objeví uprostřed asijské divočiny. Je to luxusní městský stát a bývalá britská kolonie pod Malajsií s 5,5 miliony obyvatel, je jedním z nejhustěji zalidněných států a na prvních příčkách nejbezpečnějších míst světa. Tady bych se nebála jít sama ani ve tři ráno a po deseti Cuba libre. Po překročení hranic se najednou ocitnete mezi luxusními nákupními centry s obchody těch nejdražších značek, mrakodrapy, čistými ulicemi a upravenými parky. Na silnici můžete vidět ty nejdražší auta a nikde ani smítko odpadků. Pokud má někdo peníze, je to opravdu ráj.

Když jsem viděli ceny slavného hotelu Marina Bay Sands s bazénem na střeše, tak nás to přešlo (později jsme se dozvěděli, že to tam stejně vypadá jako v čínském koupališti) a radši jsem za stejnou cenu pořídili 4 noci i se snídaní v hotelu jen kousek od centra. Paradoxně jsou tu taxíky docela levné, takže není problém po městě cestovat. Hned ráno jsem vyrazili do atrakce č.1 - botanické zahrady a do zahrady orchidejí. Je to nádherně upravený park s jezerem, ve kterém plavou želvy a sumci, a květiny takových barev, jaké jsme ještě nikdy neviděli. Zrovna jsme chytli opravdu horký den, kdy se k dusnu přidalo i slunce, takže procházka po městě byla dost náročná. A po slavné Orchard road ještě náročnější, protože je plné čínských shoppoholiků, kteří šílí po oblečení za nesmyslné ceny. Jen pro představu: triko Hilfiger před slevou 230 dolarů (x 20). Po slevě "jen" 100 dolarů. V USA stojí dvacet :) O cenách značek Luis Vuiton, Prada nebo Dior se ani nebudu zmiňovat. Jestli se někde vidět nechutně materiální svět tak v Sydney po Vánocích a tady celoročně. Jinak má ale Singapur hodně co nabídnout a ani tři dny nestačí ! Večer jsme neodolali a singapurským "flyer" okem jsme se kochali na osvětlené centrum z výšky. Obrovský přístav bez přestání nakládá a vykládá obří trajekty, hotel Marina Bay předvádí svou laserovou show a centrum svítí všemi barvami. Bohužel s číňanama v kabince si člověk nemůže vychutnat ani tenhle zážitek. Jejich uřvané skupinky a nevychované děti, které běhají bez dozoru, křičí a cpou se úplně všude, už nemůžeme ani vidět. Celkem brzo:)

Jako milovníci zábavních parků jsme si nenechali ujít ostrov Sentosa, který je plný atrakcí. Takže jsme hodiny běhali mezi 4D kinem, motokárama, muzeem Madame Tussaud a co mě nadchlo úplně nejvíc - v největším akváriu na světě. Nic podobného jsme nikdy neviděli, fascinovaně seděli u skla a sledovali stovky druhů mořských živočichů. Tohle se jim opravdu povedlo. A když jsme vedle v hale plné motýlů potkali přátelského kakadu, který nám seděl na ruce a okousával batoh, tak si mě Singapur dostal na sto procent. Večer jsme se sešli s Tomovým kamarádem, který tady rok žije a po dlouhé době popili. Byla to drahá kocovina, ale dozvěděli jsme se plno zajímavých věcí. Například to, že je tu opravdu těžké prosadit se, protože sem chce každý. Nezaměstnanost je ale jen 2%. Auto je tu tak drahá záležitost, že ho mají jen movití lidé a ostatní radši volí taxíky. BMW má cenu ferrari u nás a když se přičte cena za pojištění a parkování, tak si to každý hned rozmyslí. A jedno pivo stojí 16 dolarů stejně jako koktejl. Pozitivní je ale fakt, že se tady neplatí žádná daň z příjmů a stát se stará opravdu o všechny. Ať je to tak nebo tak, Singapur je krásný kousek země uprostřed asijského pralesa a pro nás jedna z top destinací.