V ZEMI HOBITA

Nový Zéland už z výšky vypadá jako jedna velká pohádka. Zvrásněné sytě zelené kopečky a na nich rozeseté farmy a domy, tisíce ovcí a krav. Vliv zemědělství je tu vidět na každém kroku, mimo města jsou všude jen výběhy se zvířaty nebo pole. A konečně pořádní krásní koně! Přivítalo nás polojasné počasí a 23 stupňů, bohužel jen na dva dny. A ještě jedna zajímavost - odlétali jsme 6.12. ráno a přiletěli 7.12. odpoledne. Let trvá necelých 6 hodin, ale díky změně času jsme přišli o den. Takže teď jsme 12 hodin před domovem a zatímco rodina bude slavit Vánoce, my už budeme mít po Vánocích a budeme vstávat :) S wifi je to tady hodně špatné, není všude a je na příděl, takže se mi těžko vkládají nové fotky.

Na letišti v Aucklandu jsme si vyzvedli auto a začala sranda s jízdou vlevo. Tomáš to zvládl skvěle a během chvíle už jsme byli na cestě k hotelu. Společnost Europcar, přes kterou jsme si pronajali auto, nám jen jaksi zapoměla emailem sdělit, že před přejezdem trajektem na jižní ostrov auto odevzdáváme a po přejezdu dostáváme na jihu nové. Navíc nám určili den i čas vyzvednutí, což se nám úplně nelíbilo. Auto je i napotřetí bílé barvy, asi už nějaké znamení.

Přežili jsme přespání v motelovém pokoji 3 x 3 metry hned vedle výtahu v centru města a ráno se pokochali výhledem ze Sky tower, kde si další blázen dokazoval odvahu sky jumpem z věže. Mám s výškou problémy, takže se držím zábradlí a ani se pořádně dolů nepodívám. A stoupnout na prosklené dno jako Tomáš - ani nápad!

Samozřejmě jsme nemohli vynechat Hobbiton - místo, kde se natáčel velkofilm Pán prstenů. Je to 200 akrové místo uprostřed obrovské farmy plné ovcí, kterou pronajal místní farmář štábu. Peter Jackson hledal dokonalé místo, které by splňovalo přesné podmínky podle knihy včetně jezera a obrovského stromu v ďolíku mezi kopečky, a po týdnech hledání toto místo našli na farmě na severním ostrově a zaklepali u dvěří farmáře. Ten ani nevěděl, co Pán prstenů je, každopádně se mu tím změnil celý život a po natáčení, které trvalo jen pár měsíců, se rozhodl místo poskytovat pro prohlídky turistům. Jeden vstup stojí 75 zélandských dolarů (x 17), takže si můžete představit, že na farmaření už není finančně závislý:). Nicméně to stojí za to, je to pohádkové místo uprostřed kopců s 39 hobitími příbytky, jezerem, party stromem a hospodou Green dragon - ta mimochodem funguje a majitel v ní pořádá oslavy narozenin a svatby. Kdo viděl první díl Pána prstenů, tak si určitě vzpomene na Bilbovu oslavu 101.narozenin, kterou měl právě na louce u obrovského stromu s velkým ohňostrojem (ten se natáčel 3 večery a ve filmu je pouhé tři minuty). Jediné zklamání je, že hobití domečky jsou prázdné nebo mají jen dveře a interiéry se natáčely ve studiu. Pro všechny fanoušky fotky ve fotogalerii :) Podařilo se nám taky najít brány Mordoru z prvního dílu a chystáme se na Edoras a mrtvé močály.

Další tři noci jsme strávili v příjemném motelu Sport of kings ve městě Rotorua, které je ve známé geotermální oblasti. Zápach síry je cítit už při příjezdu a ze země stoupá dým. Návštěva parků stojí za to - země bublá, všude stoupá pára, voda má až sto stupňů a různé barvy. Hlavně brčálově zelené jezírko plné síry stojí za to. Tady až to jednou bouchne, tak to bude veliký. Jeden večer trávíme v lázních s výhledem na jezero v příjemně teplé vodě s léčivými účinky. Jako naše Františkovy lázně :)

Po návštěvě surfařské oblasti Whatakane se vydáváme omrknout jeskyně Waitomo na západě. V 65 metrech pod zemí jsou krápníkové jeskyně, které svítí jako nebe poseté hvězdami díky malým larvám mušek, které vydávají studené světlo, s vodopády a řekou, kterou někteří nadšenci sjíždějí na malých pneumatikách. Tahle země je pro outdoorové milovníky jako dělaná - od surfaření, zorbing, rafting až po motokáry nebo slaňování do jeskyní, nic není nemožné. Na každém kroku je nějaká možnost jak se pořádně oddělat, bohužel ceny jsou docela vysoké. A my se těšíme na rafting na jihu :)