Na Fidži to fičí

Ležíme v houpací síti u pláže, kocháme se pohledem na moře a čekáme na cyklon (nebojte se, rodiče:). Dnes jsme dostali pod dveře do bungalovu dopis s varováním před silným deštěm a bouřkou, protože kousek od nás se valí cyklon, ale přímé nebezpečí nehrozí. No, na záchodě je na dveřích plánek s mapkou, kde se v případě evakuace sejdeme, takže jsme v klidu :) Leden je nejteplejší měsíc s častými cyklony, ale datum jsme si vybrat nemohli a když už  jsme byli tak blízko, proč se sem nepodívat. A navíc - radši si dám pár dní deště a ochlazení po čtyřiceti stupňových vedrech v Austrálii. Je tady sice klasické tropické dusno a vlhkost, ale občas fouká a s cyklonem bude určitě víc. Pláže jsou pěkné, palmy se kýčovitě naklánějí nad vodu, které je krásně průhledná, ale po Bora Bora nás už asi nic nepřekvapí :)

Přílet ve 4 ráno byl docela náročný, ale noční let vyšel s aerolinkami Jet star levněji. Tom se prochrupnul v letadle, ale já prostě nezaberu. Turbulence snáším čím dál tím hůř, takže jsem čtyři hodiny držela přívěšek od rodičů a modlila se, at už jsem na zemi. Letiště v Nadi je malé a k ránu kromě pár taxikářů úplně mrtvé. Jeden děda se nás ujal a odvezl do 20km vzdáleného rezortu First landing s jednoduchými bungalovy, kde prý přistál holandský objevitel v roce 1643 jako první (určitě mají jasné důkazy). Už při nastupování nám došlo, že si bude chtít hodně povídat a že fidžijci jsou opravdu nepřátelštějším národem na světě. Jaký paradox oproti kanibalismu v minulosti :) Dokonce věděl kde je "Československo" (tak nás nazývá 90% všech lidí), prý tam má kamaráda, náš rezort je krásný, počasí bude fajn, že nám dá na sebe číslo a vezme nás na skydiving, na koně, na nejhezčí pláže...a pak už jsem přestala vnímat:)

Změnil se nám čas od dvě hodiny napřed, takže změna minimální, ale jak už jsme dlouho na cestě, ztrácíme přehled, co je za den. Vtipná byla pak večer konverzace s manažerem rezortu, který nás ujištoval, že opravdu není pátek, ale sobota. Personál je moc fajn, recepční nechápal, kde jsme se tam v 5 ráno vzali, ale i přesto nás ubytoval v náhradním pokoji než se náš bungalov připraví. Přestože všude píšeme, že máme líbánky a chceme "quiet room", tak jsem dostali bungalov před nádrží s vodou, která od rána hučí. Jsme tu ale jen na čtyři dny, pak se přesouváme na malý ostrov. Večer nás hned čekalo představení s ohnivou show a tancem, kde jsem se musela zapojit a Tomáš to natočil. Výsledek nikdy neuvidíte!:)

Dnes jsme se vydali do městečka Lautoka, že si půjčíme auto a projedeme ostrov. Nikde není problém s půjčením, na Fidži jsme ale narazili - jediná otevřená půjčovna s pár auty a půjčují prý jen na více dní. Moc jsem nepochopila jejich myšlení, když můžou mít kšeft aspoň na den a nebude tam auto zbytečně stát, ale co už. Jelikož byla neděle, všude bylo mrtvo, všichni na cestě do kostela. Vzali jsme aspoň balení vody a vyrazili zpátky. Co se cen týká, je to samozřejmě lepší než země dosud, ale na to, že tu ještě nedávno byl kanibalismus a nevěděli, jak vypadá běloch, by to mohlo být lepší. Taxi z letiště vyjde na 30 fidžijských dolarů (x13), řízek v rezortu (fakt mají řízek!) na 24 dolarů a pinacolada 16 dolarů. Snažili jsme se alespoň v obchodě najít něco poživatelného, aby jsme ušetřili, ale poprvé na cestě jsme vážně nevěděli co. Takže dieta až do středy - na dalším místě nám vnutili all inclusive, tak se konečně pořádně najíme. Snad nás to do té doby neodfoukne:)