Malé i velké divy

Let č.16 ze Srí lanky na Maledivy byl jako noční můra. Po bezproblémových Airasia nás opět čekal let s Emirates a opět zpoždění, tentokrát tři hodiny. To by zas takový problém nebyl kdyby na nás nečekala loď, která nás měla odvézt na ostrov. Maledivy mají totiž 1196 ostrovů (z toho 200 obydlených) a jiná přeprava než lodní a letecká tady neexituje. Spolu se zpožděním jsme si ještě užili let s turbulencemi, který trval o půl hodiny déle a dráha letu vypadala jako písmeno S. Dole na zemi nám došlo proč - blesky každou chvíli rozsvítily oblohu a jízda lodí byla jako na horské dráze. Takový příjezd do ráje jsme si teda nepředstavovali:) Unaveně jsme padli do postele ve dvě ráno a těšili se na probuzení plné slunce s výhledem na moře. Ani to se nekonalo a probudili jsme se do deště za halekání islámského zpěváka a s výhledem na rozestavěnou budovu. Kdyby jsme letěli jen sem, tak jsme asi naštvaní, ale teď jsme rádi, že jsme v pořádku na další pevnině a počasí nás nerozhází. Po 4,5 měsících se setkáváme s přáteli z Čech a už se cítíme jednou nohou doma. A nejen kvůli nim - ostrov je plný čechů, slováků a rusů. Pokud chcete zažít ty opravdové Maledivy, musíte se připravit na rozpočet cca 80tisíc na týden, aby jste zažili ten pravý ráj rezortu. Na to náš rozpočet už rozhodně nestačí, takže jsme vybrali ostrov Maafushi a levné ubytování. Odtud jsou ráje na dosah a dají se podnikat celodenní výlety do luxusních rezortů a člověk aspoň vidí více míst. To, že zakrytá pláž pro turisty má asi 20 metrů a je plná, a na druhé straně ostrova je věznice a skládka, to už je věc druhá:)

Dny trávíme klasicky odpočinkově a i my neodoláme návštěvě jednoho z rezortů s bílým pískem a vodními vilkami. All inclusive je příjemné zpestření po tom všem a dopřáváme si po dlouhé době cuba libre. Na našem ostrově je totiž kromě odhalování zakázaný i alkohol. A proto je dárek od přátel jako zázrak - podařilo se jim propašovat do země dvě pivka Pilsner Urquel. Tomáš se těší na druhý den až je ochutná, ale nacházíme jen prázdné plechovky na pláži když si půjčujeme vodní skůtr. Zapoměl je totiž na terase hotelu a místní zaměstnanci si na nich pochutnali. Asi ten zákaz alkoholu není až tak horký:) Další den trávíme na výletě za delfíny (kteří si vzali zřejmě dovolenou) a na picnic island s obědem. Počasí je opět větrné a zatažené, takže ty pravé Maledivy opět nezažíváme. Šnorchlování je ale nádherné a jedno z nejkrásnějších, co jsme viděli. Korály staví několikametrové věže a dokonce potkáváme dvě vodní želvy.

Užíváme si poslední dny naší cesty a pomalu se těšíme domů. Otázkou je, jestli jsme na tu realitu připravení. A kdy nám pořádně dojde, co jsme všechno zažili.